Nyårsmeny 2011

2011-12-29 | 12:21:56 | Kategori: Festligheter | 0 kommentarer
Jonas o Karina med barn kommer till oss på nyår.
Det får bli en lugn och stillsam nyårsafton efter både inflyttningsfesten och julafton då det var huset fullt.

Lugn och stillsam är nog lögn förvisso.
Men antalet gäster känns lagom!

Till förrätt tänkte Karina göra snittar av olika slag. Varmrätt med oxfilé (klassiker) och getostgratäng i små ugnsformar (ser trevligt ut) och lite tillbehör förstås.
Jag ska stå för desserten som, efter önskemål, blir Crème Brûlée med färska blåbär. Lite av min specialitet faktiskt :)



Här är receptet som jag brukar göra efter:

CRÈME BRÛLÈE för 4 personer

6 äggulor
2 dl vispgrädde
3 dl mjölk
80 gsocker
1 st vaniljstång

För karamellisering:
2 msk farinsocker
2 msk strösocker

Sätt ugnen på 180 grader.
Dela vaniljstången och skrapa ur den med lite av strösockret ner i en kastrull. Tillsätt grädden och mjölken och värm upp. Blanda äggulor och resten av sockret i en bunke. Vispa lätt. Häll sen över gräddblandningen och fortsätt att vispa tills allt blandat sig.
Smöra 4 små formar. Ta bort vaniljstången och häll upp blandningen i formarna. Ställ dem i en långpanna med hett vatten upp till halva höjden på formarna. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter eller tills de har stelnat.
Ta ut formarna och låt dem kallna. Sätt ugnen på 250 grader grillvärme.Strö farinsocker och strösocker över formarna. Gratinera formarna tills de får en gyllenbrun färg, cirka 10 minuter. Servera direkt!

Har du, liksom jag, en gasolbrännare, strör man efter att formarna svalnat på farin/sockerblandningen och bränner sedan till en gyllenbrun färg.

.

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

/>


RSS 2.0